ادامه قطعیهای شبانه آب در همدان و نارضایتی شهروندان

به گزارش الفبا انتشار پیامهای مردمی و بازتاب آن در شبکههای اجتماعی درباره افت شدید و قطعیهای شبانه آب در شهر همدان حکایت از افزایش نارضایتیها از مدیریت آب دارد. شهروندان بیشتر مناطق در شهر همدان از جمله منوچهری، شهرک فرهنگیان، جولان، شهرک بهشتی، محدوده بلوار آیتالله کاشانی، شهرک مدرس و سایر مناطق در حال انتقاد از مدیریت این حوزه و نحوه اطلاعرسانی درباره قطعیها هستند. گفتنی است از چند روز گذشته نیز با توجه به پیامهای مردمی قطعیهای زمانبندیشده برق در برخی از مناطق دوباره آغاز شده است.
وعده نبود قطعی آب در تابستان
معاون بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب استان همدان 10 خرداد 1400 در مصاحبهای با خبرگزاری ایرنا اعلام کرد «که با وجود کاهش ۴۴ درصدی بارندگیها، برنامهای برای قطع شبکه آب در استان وجود ندارد.» (1)
البته حمیدرضا نیکداد در همین مصاحبه اعلام کرده بود که «با استفاده از دستگاههای کنترلگر و فشارشکن، میزان مصرف آب مناطق مختلف در ساعتهای شبانه(۱۲ شب تا چهار بامداد) را باهدف پیشگیری از بروز مشکل تنظیم میکنیم.»
دادستان: هرگونه قطع آب در همدان ممنوع است
ماجرای پیگیری برای نبود قطعی آب در همدان صرفاً به مسئولین آب و فاضلاب ختم نشد و دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان همدان در 16 تیر 1400 اعلام کرد که «هرگونه قطع آب تا عادی شدن جریان برق ممنوع شد و این موضوع به مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب این استان ابلاغ شده است.» (2)
حسن خانجانی همچنین تأکید کرد که در صورت هرگونه قطعی آب تا زمان عادی شدن خاموشیها و قطعی برق، با متخلفین «برخورد جدی» خواهد شد.
لازم به ذکر است طبق اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع» از وظایف اصلی قوه قضاییه است که دادستانی با عنوان «مدعیالعموم» وظیفه اصلی در پیگیری این موضوع را برعهده دارد. (3)
24 درصد آب تولید شده هدر میرود
مصاحبههای مختلف مسئولین درباره قطعی آب در حالی است که پیشتر مدیر مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب همدان در 11 دی 1398 در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود « ۲۴ درصد از آب تولید شده این شرکت هدر میرود که ۱۱ درصد از آن هدر رفت ظاهری و ۱۳ درصد نیز هدر رفت غیر ظاهری است.» او همچنین اعلام کرده بود «۲۸ درصد شبکه آب استان فرسوده است» (4)
از ساعت ۱۲ شب تا ۴ صبح برنامه کاهش فشار آب را داریم
معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان 6 شهریور 1400 در پاسخ به انتقادها از افت فشار و قطعی آب اعلام کرد « مدتی است که اعلام میکنیم از ساعت ۱۲ شب تا ۴ صبح برنامه کاهش فشار آب را داریم و در این زمان فشار آب به حداقل میرسد بهطوریکه طبقات اول آب با فشار کم دارند اما طبقات بالا کاملاً خشک میشود.» (5)
حمیدرضا نیکداد همچنین نصب پمپهای کنتور آب را یکی از علل افت فشار آب دانست و اظهار داشت که « متأسفانه بعضی از شهروندان در برخی از نقاط شهر بر روی کنتورها، پمپ آب گذاشتهاند که اگر یکی از همسایگان پمپ را تعبیه کرد حق دیگر همسایگان و اهل محل را مصرف میکند و برخی از نارساییها در شبکه آبرسانی به دلیل وجود پمپهایی است که به شکل غیراستاندارد تعبیه میشود.»
مشکلات آب همچنان ادامه خواهد داشت
فارغ از حل مقطعی آب طبق اخبار منتشرشده پیشبینی میشود مسئله تأمین و تولید آب همچنان ادامه داشته باشد و تا سالها با این موضوع درگیر باشیم.
تنها بررسی آمار مربوط به بارندگیها نشان از جدی بودن این مسئله دارد. طبق آمار منتشرشده سالانه در استان همدان بهطور متوسط ۳۴۱ میلیمتر بارندگی صورت میگرفت درحالیکه امسال ۲۶۱ میلیمتر بارش در استان به ثبت رسیده است. در سال آبی ۹۹-۱۴۰۰ در استان همدان ۲۶۱ میلیمتر بارندگی رخداده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۷ درصد و نسبت به بلندمدت ۱۳ درصد کاهش دارد. (6)
منابع و ارجاعات:
- خبرگزاری ایرنا، «برنامهای برای قطع تابستانی آب شرب در استان همدان وجود ندارد»، 10 خرداد 1400 [لینک]
- خبرگزاری صدا و سیما، «دادستان همدان : قطعی آب ممنوع»، 16 تیر 1400 [لینک]
- سایت مرکز پژوهشهای مجلس، «متن کامل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»، [لینک]
- خبرگزاری ایرنا، «۱۶ کیلومتر از شبکه آب همدان اصلاح و توسعه یافت»، 11 دی 1398 [لینک]
- خبرگزاری ایسنا، «پمپهای غیرمجاز، دلیل نارسایی در شبکه آبرسانی همدان»، 6 شهریور 1400 [لینک]
- خبرگزاری ایسنا، «بحران در تأمین آب شرب همدان»، 8 اردیبهشت 1400 [لینک]